Výstavba haly začala během letošního léta. Cílit bude na dosažení stupně Excellent v rámci certifikace udržitelné výstavby BREEAM New Construction.

„Jsme velmi rádi, že máme příležitost přispět dalším projektem k transformaci Kladna. V průmyslové zóně Kladno-jih zahajujeme výstavbu nové haly pro výrobce, který již jednu halu v této lokalitě provozuje. Projekt dokládá, že naše společnost dokáže připravit řešení na míru svých klientů, protože rozšiřujeme stávající zavedenou výrobu o navazující novou výrobní halu a zároveň zmodernizujeme starší budovu tak, aby vyhovovala nejpřísnějším kritériím udržitelnosti současnosti. Po dobu výstavby navíc výroba poběží bez přerušení. Věřím, že tato výstavba přispěje k celkovému ekonomickému oživení regionu a naváže na industriální historii Kladna,“ říká Pavel Sovička, generální ředitel Panattoni pro Česko a Slovensko.

Hanon Systems Thermal Technologies vypsal výběrové řízení pro tento projekt v únoru 2022 kvůli růstu v oblasti elektromobility a rozšiřování stávající výroby pro nové zákazníky. Vyjednávání a příprava projektu probíhaly přibližně 14 měsíců a v červenci letošního roku zahájila společnost Panattoni stavební práce.

Projekt je specifický v tom, že jde o dvě transakce v jednom. Investiční skupina Accolade koupila celý areál se stávající halou, na které budou provedeny úpravy směřující především k větší energetické úspornosti budovy. Zároveň s tím ale proběhne výstavba zcela nové haly, kterou by si nájemce měl převzít příští rok v létě, kdy by mělo také dojít k zahájení výroby. Výrobní provoz ve stávající hale zůstane v průběhu úprav bez přerušení.

Celý projekt je navržen v souladu se standardy moderní a udržitelné průmyslové budovy. Součástí haly budou tepelná čerpadla, fotovoltaická elektrárna či řešení na šetrné zacházení s dešťovou vodou.

„Jsme rádi, že v segmentu průmyslových nemovitostí stále roste počet nájemců z odvětví automotive, což letos výrazně vidíme i na našem portfoliu. Hanon Systems je jednou z největších firem ve svém oboru, zaměstnává přes 21.000 lidí po celém světě, a právě v oblasti Kladna je již historicky velmi dobře etablovaným zaměstnavatelem. Tento úspěšný příběh tak podtrhuje to, že Česká republika je stále zajímavou lokalitou pro expanzi automobilového průmyslu,“ komentuje Milan Kratina, CEO Accolade, s tím, že další velkou devízou projektu je lokalita. „V současné chvíli je ve Středočeském kraji obtížné hledat nové prostory a kapacity volných pozemků pro výstavbu rychle mizí,“ dodává.

Kladenský region je velmi ceněný jak z hlediska výborné infrastruktury, tak s ohledem na množství a dostupnost kvalifikované pracovní síly. V blízkosti se nacházejí důležité dálnice D7, D6, D5 a také mezinárodní letiště Václava Havla. Velkým příslibem do budoucnosti je i železniční propojení Prahy, letiště a Kladna plánovanou modernizovanou tratí.

„Jsme rádi, že se v Kladně daří efektivně využívat a rozvíjet stávající průmyslové areály a realizovat v nich stavby šetrné k životnímu prostředí. Vítáme i nové pracovní příležitosti, které vhodně doplní novou bytovou výstavbu ve městě a umožní obyvatelům pracovat v místě, kde bydlí,“ doplňuje kladenský architekt a radní pro rozvoj města Ondřej Rys.